NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Vrachtwagenbouwer Volvo onderzoekt maatregelen om de activiteiten in de Europese vestigingen te 'optimaliseren'. Dat werd maandag aangekondigd tijdens een spoedondernemingsraad bij Volvo Gent. Zo zou er 11 % moeten worden bespaard. De concrete resultaten van het onderzoek worden verwacht voor het najaar. ABVV-Metaal trekt hieruit zijn conclusies. 'Hiermee wordt de feitelijke stopzetting van de productie van de kleine en middelgrote vrachtwagen in Gent gelanceerd. Het resultaat van de studie laat zich al raden: deze productie gaat naar Renault Blainville', aldus Patrick Mertens, provinciaal voorzitter van ABVV-Metaal Oost-Vlaanderen. Renault Trucks is sinds 2001 een onderdeel van Volvo Trucks. Het verlies van die productie zou niet enkel gevolgen hebben voor 350 werknemers, maar ook voor de flexibiliteit van de Gentse site. 'Doordat Gent verschillende vrachtwagentypes produceert, kunnen pieken en dalen in de verkoop beter worden opgevangen', zo analyseert Mertens. Gent is met een productie van 33.300 trucks de grootste Europese vestiging van de Volvo-groep die vorig jaar in heel Europa 70.300 vrachtwagens van de band liet rollen.

De directie blijft benadrukken dat er nog steeds geen besluit is genomen. 'Mijn directieteam en ikzelf zullen betrokken worden bij de aangekondigde studies en wij zullen alles in het werk stellen wat binnen onze mogelijkheden ligt om de tewerkstelling en de toekomstige activiteiten veilig te stellen voor Gent', stelt algemeen directeur Kamel Sid van Volvo Trucks Gent gerust in een persbericht. De studies kaderen volgens het persbericht in een poging om als bedrijf de groepsdoelstellingen te behalen, wat belangrijk is en gangbaar is voor bedrijven. Het zou volgens hen ook niet de eerste keer zijn dat dergelijke studies worden uitgevoerd. 

Volgens de directie zal de studie geen invloed hebben op de plannen om vanaf eind augustus een nachtploeg in te stellen om de meervraag naar zware vrachtwagens op te vangen.

ABVV-Metaal blijft alleszins alert en strijdvaardig. Zo zei onze hoofdafgevaardigde Johan Thandt dat hij de stopzetting van de productie niet zomaar zou laten gebeure en dat de vakbonden op Volvo Trucks er alles aan zullen doen om de productie van 'hun' kleine vrachtwagen in Gent te behouden.