NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Na prikacties en het dreigement om vanaf maandag in staking te gaan vande vier toeverlingsbedrijven van Ford Genk, zijn er bij SML en IAC garanties gegeven dat het sociaal plan kan worden uitgevoerd. Hetzelfde gebeurt dinsdag bij Lear. Bij Syncreon worden er nog steeds prikacties gehouden en is er voorlopig nog niets uit de bus gekomen.

Bij de toeleveringsbedrijven van Ford Genk werd er donderdag gedreigd om vanaf maandag in staking te gaan, tenzij er voor maandag een CAO zou worden getekend om zo het goedgekeurde sociaal plan te bestendigen. Onmogelijk, want de bedienden van Ford moeten zich nog in een referendum uitspreken over het voorstel van sociaal plan. De vakbonden riepen de directie daarom op om nieuwe signalen te geven die meer zekerheid zouden geven aan de arbeiders.

Bij SML werd er op donderdagmiddag dan ook een Bijzondere Ondernemingsraad gehouden waar een bedrijfsrevisor van Ernst & Young garanties gaf over de mogelijkheid tot uitvoering van het sociaal plan. Het verslag van deze vergadering werd bovendien ondertekend door de bedrijfsrevisor.

Bij IAC werden er na het vernemen van de garanties bij SML ook prikacties gehouden met als gevolg dat Ford even zonder onderdelen zat en er 370 in plaats van 400 wagens konden worden gebouwd. De werkonderbrekeingen misten hun effect niet, want vandaag werden ook bij IAC dezelfde garanties gegeven voor het sociaal plan. Lear krijgt dinsdag de bedrijfsrevisor over de vloer.

Verwacht wordt dat de definitieve CAO begin mei kan worden ondertekend.