NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De Belgische zinkgroep Nyrstar is op zoek naar vers kapitaal. Aanhoudende operationele verliezen, een snel groeiende schuldenberg (tot 841 miljoen euro) en een obligatielening van 415 miljoen euro die in mei afloopt, zorgen ervoor dat Nyrstar volgend voorjaar veel extra geld nodig heeft om te overleven. 

In het eerste kwartaal van 2016 komt er een kapitaalverhoging van 250 tot 270 miljoen euro. Een buitengewone aandeelhoudersvergadering moet groen licht geven voor de kapitaalverhoging. Nyrstar kijkt vooral naar één aandeelhouder: Trafigura. De Nederlandse grondstoffentrader, met 20 procent veruit de grootste aandeelhouder, verbindt zich ertoe voor maximaal 125 miljoen euro in te tekenen. Eventueel schrijft Nyrstar ook een nieuwe obligatielening van 200 tot 250 miljoen euro uit te schrijven. 

De zwaar verlieslatende zinkmijnen worden in de etalage gezet. Hierdoor worden mogelijk de helft van de bedrijfsactiviteiten afgestoten. Om meer controle te verwerven op de aanvoer van zinkerts, besliste Nyrstar in 2009 om zelf zinkmijnen op te kopen en in eigen beheer te nemen. D uitbouw hiervan is op een totale mislukking uitgedraaid. Nyrstar betaalde in totaal meer dan 3 miljard euro voor mijnen in Zuid-Amerika en Australië. Maar het rendement van de mijnbouwactiviteit lag lager dan in de klassieke zinkverwerking, zoals in de fabriek in Balen. 

Nyrstar is uit de fusie van het Australische Zinifex en de zinkactiviteiten van Umicore.