Gisteren betoogden 2000 mensen in de straten van Brussel tegen het vrouwonvriendelijke karakter van een heel aantal regeringsmaatregelen in het kader van de actie 'Vrouwen in de vuurlijn'. Onder meer het plan om de inkomensgarantie uitkering (IGU) na 2 jaar te halveren was daarbij voorwerp van protest. Want deze maatregel dreigt heel wat mensen die een deeltijdse job hebben aanvaard in de armoede te duwen. In de praktijk gaat het vooral om vrouwen. Sp.a-Kamerlid Meryame Kitir zette het protest tegen de afbouw van het IGU op de parlementaire agenda en ondervroeg minister Peeters over de kwestie. De CD&V-minister nam geen enkel concreet engagement, ondanks het vurige pleidooi van Kitir voor het behoud van de huidige IGU-regeling.
De inkomensgarantie-uitkering is een aanvullende uitkering die ervoor zorgt dat een werkzoekende die een deeltijdse tewerkstelling aanvaardt, omdat er geen voltijdse beschikbaar is, een totaal inkomen heeft dat wat hoger is dan de werkloosheidsuitkering. Daarnaast moet de werknemer in kwestie zich ook bereid verklaren om voltijds aan het werk te gaan, zoniet kan hij/zij geen aanspraak maken op de uitkering. Sinds een jaar worden de inspanningen die de deeltijds werkende doet om bijkomende uren te verwerven ook gecontroleerd. Er maken vandaag ongeveer 38.000 mensen gebruik van dit systeem.
Meryame Kitir was in het parlement de spreekbuis van het protest tegen de afbouw van de IGU en vroeg aan minister Peeters naar een oplossing voor de problematiek. Minister Peeters gaf enkel een ontwijkend antwoord maar moest schoorvoetend wel toegeven dat hij recent een onderzoek heeft besteld over de nadelige gevolgen van de reeds genomen maatregel. "Het is teleurstellend dat een partij die sociaal overleg hoog in het vaandel zou moeten dragen blijkbaar niet begrijpt dat je onderzoek over de sociale impact van een maatregel doet voor je een beslissing neemt en niet erna", aldus Meryame die het jammer vond dat de minister verder niet op de inhoud van haar vraag, een oplossing voor deze mensen, in detail ging. Meryame Kitir zal dit dossier in de komende maanden blijven opvolgen en hoopt de minister te kunnen overtuigen om zijn beslissing terug te schroeven.