NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Veel voormalige werknemers van Ford en de toeleveringsbedrijven, die niet met brugpensioen kunnen, kregen de voorbije dagen hun officiële ontslagdocumenten in de bus. Dat komt omdat ze ondanks begeleiding door de Tewerkstellingscel naar een nieuwe job, nog altijd geen werk hebben. Werknemers jonger dan 45 jaar en met minder dan 10 jaar anciënniteit kregen een begeleidingstraject van 30 uren verspreid over 3 maanden. Voor hen eindigt deze begeleiding eind deze maand. Vanaf 1 april zijn ze officieel werkloos en vanaf dan hebben ze recht op een werkloosheidsuitkering. De oudere werknemers hebben recht op een langere begeleiding door de Tewerkstellingscel. Zij worden werkloos op 1 mei  en 1 juli. 

 
Meer dan 75 % van de voormalige werknemers van Ford en toeleveringsbedrijven heeft na begeleiding door de Tewerkstellingscel nog altijd geen nieuw werk. Volgens de laatste cijfers gaat het om 5.111 personen. Zij zullen nu verder begeleid worden door de VDAB.
 
Het moeilijkste is ongetwijfeld voor de 45-plussers, die pas tegen de zomer officieel werkzoekend worden. Zij hebben én de concurrentie van honderden ex-collega’s én ze hebben hun leeftijd tegen. Bijna twee jaar na de sluiting van Opel had 75 % van de jongeren een nieuwe baan, tegen slechts 33 % bij de 45-plussers.