NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Op 14 maart was het Equal Pay Day. Gemiddeld verdienen vrouwen nog altijd 20 % minder dan mannen. Dit is niet langer te wijten aan verschillen in loon in een zelfde bedrijf, maar wel aan het aantal vrouwen in goed betalende sectoren en aan het feit vrouwen vaker – vrijwillig of niet – deeltijds werken. Op 13 maart legde ABVV Oost-Vlaanderen zijn oor te luisteren bij vrouwen en mannen.

Sabine Maes werkt als poetshulp in een dienstenchequesbedrijf. We interviewden haar samen met Angeline Van Den Rijse, secretaris bij de Algemene Centrale Antwerpen-Waasland. 

Angeline, werknemers in de dienstencheques zijn geen grootverdieners. Mogen we beterschap verwachten?

Angeline: Onder de huidige regering ziet het er absoluut niet goed uit. De door de regering aangekondigde indexsprong komt vooral hard aan voor werknemers tewerkgesteld in deze sector. De laatste jaren stegen de lonen van de poetsdames vooral dankzij de index. Door de indexsprong wordt hun loon bevroren en zullen ze 1 jaar en 3 maand langer moeten wachten op een loonsverhoging. Een poetsdame die 19 uur per week werkt verliest hierdoor 20 euro per maand en op 20 jaar is dit zelfs 5.000 euro.

Veel dienstenchequewerknemers werken deeltijds en voor deeltijdswerkenden heeft de regering niet veel goeds in petto, niet?

Angeline: Inderdaad, vele poetsdames ontvingen bovenop hun loon nog een werkloosheidsuitkering zodat hun inkomen 'leefbaar' werd. Deze regering heeft echter beslist om deze uitkering sterk te doen dalen waardoor het beschikbaar inkomen van sommige poetsdames met 200 tot 400 euro zal dalen. Het is bijzonder cynisch dat we qua Equal Pay de laatste jaren vooruitgang boekten en dat deze regering nu maatregelen treft die een omgekeerd effect zullen hebben.

ABVV Oost-Vlaanderen ging ook langs bij Volvo Trucks in Oostakker. Bij de vrachtwagenbouwer werken vooral mannen, al neemt het aantal vrouwen de laatste jaren toe. Samen met Karin Temmerman, sp.a- fractieleider in het federaal parlement ondervroegen ze enkele werknemers over hoe zij werken, gezin en huishouden combineren.

Olivier, 40 jaar, vorkliftchauffeur

Mijn partner en ik hebben geen kinderen, dat maakt onderlinge taakverdeling toch iets makkelijker dan bij collega's, zo merk ik. Wij hebben een logische taakverdeling thuis. Doordat ik in ploegen werk, doe ik voornamelijk boodschappen en andere dingen die je liever buiten de piekuren doet. Mijn vrouw verdient intussen meer dan ik, ze is ambtenaar en heeft carrière kunnen maken doordat ik een stabiel inkomen heb.

David, 38 jaar, reserve (polyvalent arbeider)

Mijn vrouw werkt ook bij Volvo, maar in de andere ploeg. Dat maakt dat wij ons leven heel erg goed moeten plannen. De ene week breng ik de kinderen naar school en haalt mijn vrouw ze af, de andere week is het omgekeerd. In de schoolvakanties en als de kinderen ziek zijn, kunnen we gelukkig rekenen op mijn schoonouders. Het is wel zwaar dat mijn vrouw en ik elkaar door de ploegen in de week amper zien, tenzij een half uurtje bij de ploegwissel. Bij ons doet ieder zijn deel in het huishouden, ik kook graag en maak elke dag eten. Een goede verdeling van het huishoudelijk werk is onontbeerlijk als je in ploegen werkt, anders zorgt dat gegarandeerd voor problemen in je relatie. Gelukkig hebben we onze weekends samen.

Steven, 43 jaar, operator

Ik ben recent moeten veranderen van dagdiensten naar ploegenwerk. Dat heeft wel grote gevolgen gehad voor ons huishouden. Mijn vrouw werkt als winkelbediende ook op zaterdag en ik ben 4/5 beginnen werken in functie van de opvang van onze zoon. Daarnaast betalen we een externe hulp om hem op te vangen en te helpen bij zijn huiswerk als ik de late shift heb. De schoolvakanties vullen we in met sportkampen, maar dat is niet goedkoop. Het is niet gemakkelijk om alles zo maar op elkaar af te stemmen, maar een andere job vinden waarin dat wel gaat, is ook niet simpel.

Frederik, 39 jaar, vorkliftchauffeur

Mijn vrouw en ik hebben twee kinderen. Gelukkig zijn ze 11 en 13 jaar en kunnen ze hun plan al wat beter trekken. De grootouders wonen ook in de buurt en doordat ze met pensioen zijn, kunnen ze bijspringen als het nodig is. Zeker toen mijn vrouw nog in Brussel werkte, was dat vaak nodig. Doordat ik in ploegen werk, kan ik veel doen in het huishouden, maar het is vaak puzzelen.

Steffi, 25 jaar, reserve (polyvalent arbeider) en delegee

Mijn partner is vrachtwagenchauffeur en werkt op onregelmatige uren. Dat maakt dat we elkaar soms niet veel zien als ik de late shift heb. Ik doe het grootste deel van het huishouden omdat hij veel weg is. Ik werk op een afdeling met redelijk wat vrouwen en ik merk toch veel problemen bij koppels die veroorzaakt worden door het werken in ploegen en elkaar minder zien. Mijn vorige relatie is daar ook op stuk gegaan. Als ik zelf kinderen zou krijgen, dan denk ik dat het toch moeilijk zal zijn om alles geregeld te krijgen. Mijn ouders werken nog en ik hoor vaak van collega's dat kinderopvang vinden moeilijk is. Hoe het is om in deze 'mannenwereld' te werken? In het begin heb ik toch het gevoel gehad mij meer te moeten bewijzen dan mannen, maar dat is nu voorbij en ik word goed aanvaard.

Johan, overkoepelend delegee Volvo Trucks en Volvo Logistics

Mijn dochter en schoonzoon werken ook hier op de fabriek. Toen mijn dochter moeder werd en ik een fiere grootvader, besloten mijn vrouw en ik zoveel mogelijk bij te springen in de opvang. Zo konden mijn dochter en haar man in dezelfde ploeg blijven werken. Ik breng 's morgens om de andere week mijn kleinzoon naar de crèche. Ik ben blij dat ik dat kan doen voor mijn dochter, ook al heb ik het zelf zeer druk. Maar veel mensen staan onder deze druk en ook als vakbond moeten wij daar veel aandacht aan besteden. Wij hebben hier helaas ook dossiers van arbeiders die geen oplossingen vinden om hun werk en gezin op elkaar af te stemmen. Vaak moeten zij ontslag nemen en dat is toch heel erg spijtig. Daarom ben ik blij dat vandaag een politica als Karin Temmerman naar ons komt luisteren, want er moet nog veel aan verbeteren aan onze maatschappij – en voorlopig gaat het niet de goede kant op.