NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De introductie van de nieuwe automodellen en de verschuiving van de productie wordt een woelige periode voor de Gentse Volvo-fabriek. De komende vier jaar zal er daarom geregeld economische werkloosheid zijn, aldus Volvo Cars-CEO Hakan Samuelson in De Tijd. 
 
De komende vier jaar  moeten alle huidige modellen vervangen zijn en is de Gentse vestiging getransformeerd in een fabriek die enkel auto's uit de kleine 40-reeks maakt. Het gaat dan om een sedan, een break en een terreinwagen van het formaat van de huidige V40. De andere modellen die nu nog van de band rollen in Gent  verhuizen naar fabrieken in Zweden en China. Samuelsson benadrukt eveneens dat “heel goed is om in Europa twee gespecialiseerde fabrieken te hebben: een voor de grote modellen (Göteborg) en een voor de kleinere (in Gent).”
 
Volvo Cars zegt in een brief aan het personeel dat de berichtgeving in de Tijd veel dramatischer dan het in werkelijkheid zal zijn. Volgens de directie weet iedereen dat een periode waarbij het systeem van economische werkloosheid wordt toegepast, gebruikelijk is wanneer modellen uitlopen en nieuwe modellen inlopen.  Het systeem van economische werkloosheid “ stelt ons in staat om schommelingen op te vangen zonder dat we mensen moeten laten afvloeien, wat goed is voor de betrokken mensen, maar ook voor het bedrijf, want zo verliezen we onze competentie niet.”