NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Materiaaltechnologiebedrijf Umicore is een groep met 15 divisies die elk nog tal van activiteiten omvatten. De zinkactiviteiten wil men nu  afstoten. En dit 210 jaar na de oprichting van de eerste zinkmijn in het Luikse.  Voor twee andere, kleine divisies zoekt het partners. Umicore knipt daarmee definitief de banden door met een non-ferrometaal waarmee het ooit allemaal begon. Volgens CEO Marc Grynberg kan men niet “in alle richtingen blijven investeren”. Marc Grynberg benadrukt dat de zinkactiviteiten “geen probleemkinderen zijn”. De divisies zinkchemicaliën en bouwproducten samen tellen wereldwijd 18 industriële sites en 1.500 werknemers. In België zijn er drie vestigingen, in Heusden-Zolder, Overpelt en Angleur, met 250 werknemers. Tegen eind 2016 wil men het proces afronden.
 
Daarnaast zoekt Umicore ook strategische allianties voor twee kleine hoogtechnologische divisies. De tak Electro-optic Materials werkt met germaniumgebaseerde materialen die we onder andere terugvinden in zonnecellen en infraroodcamera's. Thin Film Products kent vooral optische toepassingen, bijvoorbeeld om de reflectie in microscopen en cameralenzen te weren. In Olen werken 180 mensen voor de divisie Electro-Optic Materials.
 
Met deze ingrepen wil Umicore minder afhankelijk worden van de recyclagetak van de groep. Deze tak genereert nog altijd 43 procent van de bedrijfswinst, maar de winstgevendheid neemt af.