NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Vrachtwagenbouwer Volvo Group Trucks  investeert in de vestiging in Gent, om er de belangrijkste fabriek voor zware vrachtwagens en cabines van te maken. De assemblage van zware vrachtwagens in de Volvo-fabriek van Göteborg zal in de toekomst geconcentreerd worden op één lijn in plaats van twee. In Gotenborg sneuvelen700 jobs. Een deel van de assemblagecapaciteit zal verhuizen naar Gent. Een concreet bedrag voor de investering is er nog niet maar alleszins meer dan in 1997 toen meer dan 1 miljard Belgische frank geïnvesteerd werd (25 miljoen euro).
 
Toch was er niet allen gejuich te horen in Gent. Gent verliest de productie van middelgrote trucks aan een vroegere Renaultfabriek in het Franse Blainville-sur-Orne.
 
In de fabriek zijn momenteel ongeveer 2.500 mensen aan de slag. Van hen werken er een 200-tal aan de middelzware vrachtwagens, waarvan de productie in Frankrijk geconcentreerd zal worden. Voor de betrokken vaste werknemers geeft de directie de garantie dat ze herplaatst kunnen worden in bestaande of toekomstige activiteiten.
 
Gent bouwt nu 29.000 zware trucks per jaar en 4.000 middelgrote. In de toekomst mar Gent niet enkel binnen Europa, maar ook aan de groeiende markt in het Midden-Oosten leveren. De fabriek krijgt er ook een model bij: de FH16, het absolute topmodel van Volvo. Dat wordt nu enkel in Zweden gemaakt, maar komt dus deels naar Gent. De Gentse fabriek zou nu zeker vijf of tien jaar gerust zijn.
 
Patrick Mertens, secretaris ABVV-Metaal wil nog niet reageren. “Vandaag (woensdag) wordt het personeel geïnformeerd, morgen (donderdag) maakt het gemeenschappelijk vakbondsfront zijn standpunt bekend.”