NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Volgens het nieuwe loonrapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), een orgaan waarin de sociale partners zetelen, daalt de loonhandicap tegenover de buurlanden. Terwijl we in 2013 nog 3,8 procent achterophinkten wat betreft de kost van een uurloon, is de achterstand dit jaar gedaald tot 2,9 procent.  De cijfers vormen een belangrijke basis voor verdere loononderhandelingen. In het derde kwartaal van 2014 stegen de Belgische loonkosten met 0,8 procent tegenover een jaar eerder. Bij de buren was dat gemiddeld 1,5 procent.  De loonkloof zit op een historisch laag peil.
 
Voor de vakbonden tonen de cijfers duidelijk aan dat de werknemers al een zeer  grote inspanning hebben geleverd. Daarenboven wordt in de berekening geen rekening gehouden met loonsubsidies en gerichte lastenverlagingen. Mocht dat wel gebeuren dan zou er al bijna dit jaar geen sprake meer zijn van een loonkloof.
 
De loonkloof verkleint naast het invoeren van het minimumloon in Duitsland vooral ook door het beleid van de regering Di Rupo. Die besliste dat de lonen niet sneller mochten stijgen dan de inflatie en de afgesproken loonsverhogingen. Bij het aantreden van Di Rupo bedroeg de loonkloof nog 4,6%.
 
De Groep van Tien komt op maandag 12 januari een eerste keer samen om het loonrapport te bekijken.