NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Vandaag dag op dan één jaar geleden was het hoge woord eruit. Na weken van geruchten en speculaties over de toekomst van de Genkse Ford-fabriek, kondigde de Belgische (want de Europese liet zich niet zien) directie de sluiting aan van Ford Genk. Ze deed dat in een Bijzondere Ondernemingsraad die nog geen twee minuten in beslag nam. Om en bij de 10.000 werknemers stonden terstond op straat.

De verontwaardiging bij het personeel van Ford en van de toeleveranciers, bij de vakbonden en in het hele land was groot. Onze mensen hadden immers samen met de Europese Ford-directie het Toekomstcontract ondertekend, dat werkzekerheid garandeerde tot 2020 in ruil voor een loonsinlevering van 12 procent.

De reactie was dan ook van dezelfde orde: 20.000 man toonden hun ongenoegen met de beslissing en hun bezorgdheid over de Limburgse industrie door mee te stappen in de Mars voor de Toekomst, het gemeenschappelijk vakbondsfront klaagde Ford aan voor contractbreuk en het piket werd opgebouwd. Het is dan ook dankzij het doorzettingsvermogen van de vakbondsmilitanten die dag en nacht, in weer en wind en maandenlang dat piket hebben bemand dat we erin slaagden om een degelijk sociaal plan uit de brand te slepen, zowel voor het personeel van Ford, als dat van de toeleveringsbedrijven.

Intussen zijn reeds 464 werknemers van Ford en toelevering vrijwillig vertrokken. Daarvan is 40,7 procent nog werkzoekend.

Klik hier om het filmpje te openen van de afbraak van ‘De Zoete Inval’, het piket van de ABVV-Metaal-militanten aan de poort van Ford Genk.