NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De Vlaamse regering zegt meer dan waarschijnlijk neen tegen het overnameplan van Guido Dumarey voor de perserij van Ford Genk. Daarmee blijft een decennia oude industriële site van 137 hectare zo goed als onbenut. 
 
"Beschamend", aldus Rohnny Champagne, ABVV-Metaal. "Wat is het alternatief? Wil de Vlaamse regering tweehonderd gezinnen in de werkloosheid. Er komt volgend jaar een golf van miserie op ons af. En dan moet je weten dat we hier een enorme, vervuilde, industriële site braak komt te liggen. Het zal de Vlaamse overheid handenvol geld kosten om de site bedrijfsklaar te maken. Met Dumarey was er hier nog enige activiteit geweest, wat ook de rest van de site aantrekkelijker maakte. Maar zelfs dat wijzen ze af."
 
Ingrid Lieten (sp.a) herinnerde de regering aan Ford zelf. "We dachten destijds met Ford ook dat we aan een duurzame oplossing aan het werken waren. En wat is een duurzame oplossing? Welke werknemer heeft dezer dagen zekerheid over zijn job binnen twee of drie jaar?"
 
Guido Dumarey moest zelf ook in de krant lezen dat zijn bod op Ford Genk naar de prullenmand verwezen wordt. “Het plan zou geen zekerheid bieden na drie jaar, maar zo'n zekerheid kun je niet op voorhand bieden. Die komt er pas als je begint te werken. Ford is bereid om nog drie jaar lang koetswerkonderdelen te laten persen en ik heb intentieverklaringen van Daf en Valmet, BMW en Bentley. Natuurlijk kunnen die pas in contracten worden omgezet als ik een fabriek heb die kan afleveren. Deze perserij is de grootste van de Benelux. Wijzelf hebben 40 km verder een pers staan. Op termijn zouden we die kunnen integreren. Het zou bijzonder jammer zijn als dit verloren zou gaan. Vlaanderen verkwanselt zijn industrieel patrimonium.”