NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De arbeiders van de staaldraadafdeling van Bekaert gaan weer aan het werk. De vakbonden hebben daarover een akkoord bereikt met de directie. 300 arbeiders van de staaldraadafdeling hadden gisterenochtend het werk neergelegd. In december kwam er een dag lang "slechte" draad uit een machine. Drie arbeiders van drie opeenvolgende ploegen aan die machine hadden de productiefout, die niet met het oog waarneembaar is, niet gezien. Twee van hen kregen een vermaning, de derde kreeg maandag te horen dat hij een dag wordt geschorst, zonder loon. De derde man kreeg een zwaardere straf omdat hij, volgens Bekaert, vroeger ook al fouten maakte. De meestergast die ook aanwezig was en die de fout ook niet heeft gezien, kreeg geen straf. De draad met fout is bovendien inmiddels verkocht.

De werknemers van Bekaert namen het niet dat zulke sancties worden gegeven, terwijl er geen sprake is van moedwilligheid, laat staan bedrog.
Een eerste gesprek tussen directie en vakbond kende geen resultaat, waarop een sociaal bemiddelaar werd aangesteld. Afgelopen nacht werd dan een akkoord bereikt. De sociale partners bij Bekaert erkennen het belang van een kwalitatieve productie. Om die reden zullen partijen de bezorgdheden oplijsten en samen oplossingen nastreven met zowel technische als organisatorische voorstellen. Wat d sancties betreft, krijgen alle werknemers een gelijke straf.