NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

GM heeft gisteren in Russelsheim aan voorzitter Klaus Franz van de Europese Ondernemingsraad en aan ondervoorzitter Rudi Kennes gegarandeerd dat zeker tot 2012 de modellen van Opel, Vauxhall en Saab in de West-Europese fabrieken zullen geproduceerd worden. Naar aanleiding van de aangekondigde sluiting van de vestiging in Azambuja (Portugal) vlak voor de zomer zijn de GM vakbonden Europees in actie geschoten. Deze acties werden tijdelijk opgeschort, maar aan de GM-directie werd duidelijk gemaakt dat de sociale vrede enkel kon gehandhaafd worden indien er een toekomstperspectief zou komen voor alle Europese vestigingen.

De toezegging van de directie betekent dat de productie in de bestaande Europese vestigingen zal gebeuren. Volgens Rudi Kennes, de hoofdafgevaardigde voor ABVV-Metaal, betekent dit ook dat het nieuwste model, de Delta II (opvolger van de Astra), in één van de vijf West-Europese fabrieken van de band zal rollen. Het positieve nieuws is dat er geen deel van de productie naar Oost-Europa zal verdwijnen, maar ook dat door deze toezegging Antwerpen alle kansen behoudt om de opvolger van de Astra te mogen bouwen. Antwerpen zal daarvoor moeten optornen tegen vier andere GM-vestigingen in Europa (Bochum, Trollhättan, Gliwice en Ellesmere Port). Rudi Kennes onderstreept dat dit er nog geen enkele garantie voor Antwerpen is, maar er kan nu in ieder geval concreet gewerkt worden. Men weet immers dat de vooropgestelde productiecijfers 800.000 bedragen en dat in de fabrieken een capaciteit is van 1,2 miljoen. Er is dus een ‘overschot' van 400.000. In het kader van een Europese syndicale strategie wordt nu gekeken hoe men met deze cijfers alle vestigingen kan openhouden.

Rudi Kennes zegt tenslotte dat de Europese vakbonden met deze toezegging de sociale vrede garanderen tot 6 februari 2007. Op die dag komt het Europees Economisch Comité bij elkaar. De vakbonden bij GM zullen er alles aan doen om de beslissing over de toewijzing van de nieuwe Astra (volgens de directie eind 2007) te vervroegen.