NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Op de bijzondere ondernemingsraad deelde de directie mee dat de Opel-vestiging in Antwerpen eind juni dichtgaat. In een brief aan het personeel schrijft de directie dat de Antwerpse fabriek geen nieuw model krijgt toegewezen en dat het bedrijf van plan is om over te gaan tot een mogelijk collectief ontslag en mogelijke sluiting van de Antwerpse vestiging. Men verwijst naar de crisis en de overcapaciteit.

Tijdens een persconferentie zei Nick Reilly dat de aan Antwerpen beloofde SUV in Zuid-Korea zal geproduceerd worden. Op dezelfde persconferentie deelde Reilly mee dat Opel 8.300 jobs zal schrappen in Europa, waarvan 4.000 in Duitsland. Hij sloot formeel uit dat Opel de Antwerpse fabriek in de toekomst zal gebruiken voor de productie van auto-onderdelen.

Na de persconferentie van Reilly, zei de Voorzitter van de Europese Ondernemingsraad, Klaus Franz dat "de werknemers geen cent zullen bijdragen aan de sanering”. In de besparingsplannen van Opel rekent men op een jaarlijkse besparing van 265 miljoen euro door het personeel. Klaus Franz stelt daar nu zijn veto tegen. Klaus Franz verwijt Reilly economisch onzinnig handelen en woordbreuk. Studies van zowel directie als het Europese arbeidersforum van Opel hebben immers aangetoond dat het zinvoller zou zijn Antwerpen open te houden.

Volgende week dinsdag komen vakbondsafgevaardigden van Opel-fabrieken uit heel Europa naar Antwerpen om hun steun te betuigen aan de werknemers van Antwerpen. 

Om 17 uur gaat een vergadering door van de Opel-stuurgroep. Daarin zitten naast de minister-president Kris Peeters ook de ministers Muyters en Lieten (sp.a) en vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden.

Ook enkele toeleveranciers worden hard getroffen door de sluiting. Agoria, de federatie van de technologische industrie, schat het totaal aantal bedreigde industriële arbeidsplaatsen in de regio op minimum 5.000 jobs.

Persbericht sp.a
Persbericht Agoria
Verklaring Europees arbeidersforum Opel