De 500 miljoen euro overheidssteun die de Vlaamse regering had voorzien voor Opel Antwerpen blijft ter beschikking staan van de autofabriek. Nu Opel de intentie tot sluiting van de fabriek heeft bekendgemaakt, moeten vakbonden en directie over alternatieven gaan praten. Minister Muyters stelde in De zevende dag dat de Vlaamse regering de 500 miljoen euro achter de hand blijft houden. "Ik weet niet waar de vakbonden mee naar voren gaan komen, maar als Opel Antwerpen blijft bestaan en we daar 500 miljoen nodig hebben, zullen we die ter beschikking stellen".

Vrijdagavond heeft de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, aan Vlaams minister-president Kris Peeters gezegd dat Europa indien nodig  zal overgaan tot acties. Peeters sprak Barroso samen met viceminister-president Lieten en Vlaams minister van Werk Muyters. Vlaanderen stelt zich vragen bij de ruim 2 miljard staatssteun die sommige Europese lidstaten voorzien hebben voor Opel. Om daarover duidelijkheid te krijgen is het businessplan van GM cruciaal. Tot nu toe kreeg de Vlaamse regering dat plan niet te zien.

Volgens Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht kan de Europese Commissie het businessplan van Opel niet opeisen omdat ze daar de rechtsgrond niet voor heeft. Ze heeft wel de bevoegdheid om, als er dingen gebeuren die niet kunnen, daar tegen op te treden.