NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Er is dringend een herstelprogramma nodig om de mechatronicasector er weer bovenop te helpen. Onder de mechatronica ressorteren machinebouwers, fabrikanten van productie-installaties en fabrikanten van onderdelen van die installaties. Bekende bedrijven zijn Caterpillar, Atlas Copco, New Holland, Picanol, Van de Wiele en LVD. Direct en indirect verschaft de sector 80.000 landgenoten werk. De mechatronica kende in de laatste vijf jaar voor de crisis, van alle industriële sectoren in België de snelste groei in werkgelegenheid(+7 pct).

Agoria stelde zelf vijf concrete maatregelen voor als aanvulling op de algemene crisismaatregelen (zoals tijdelijke werkloosheid voor bedienden).

- Afschrijven van investeringen in materiële uitrustingsgoederen over twee jaar;

- Belgacapsysteem van de overheid voor een aanvullende kredietverzekering uitbreiden;

- Verhogen van de federale middelen voor exportfinanciering;

- Financiële steun aan de machinebouwsector bij de ontwikkeling van milieuvriendelijkere en energiezuinigere machines;

- Onderzoekers van bedrijven in nood tijdelijk detacheren naar universiteiten om ontslagen en een verlies van kennis te vermijden (hun loon zou voor 75 procent worden betaald door de overheid, terwijl hun onderzoekswerk de hele sector ten goede komt. Volgens Agoria komen 150 onderzoekers in aanmerking voor zo'n maatregel).

Volgens Jos Pinte, de directeur van Agoria Mechatronica, zijn het allemaal concrete maatregelen die weinig inspanningen vergen van de overheid en een korte terugverdientijd hebben.

Carl Dewulf (LVD), en ook voorzitter Agoria onderstreept dat “onze sector fundamenteel gezond is. We zijn heel cyclisch, maar waren voor de crisis de op twee na snelst groeiende industrietak. Terwijl de Belgische industrie terrein verliest in het buitenland, winnen wij marktaandeel. Dit si dan ook gene reddingsplan, we willen een vitaminekuur, één waar de hele industrie baat bij heeft. Wij zorgen er immers voor dat andere sectoren productiever, groener en veiliger kunnen werken.”