NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

De Gentse Volvo-fabriek verwacht dit jaar een stijging van de autoproductie én tewerkstelling dankzij het vernieuwde model S60. De wagen behoort tot het middenklasse of C-segment, het meest concurrentiële ter wereld. Volvo wil zich hier meten met Duitse luxemerken als de Mercedes C-klasse, de BMW 3 -reeks en de Audi A4. Volvo rekent op de grote massa klanten die al het vorige model kochten. Volvo zal zo'n 90.000 S60's per jaar bouwen. Daardoor zal de Gentse fabriek dit jaar in totaal iets meer dan 200.000 wagens produceren tegenover ruim 180.000 vorig jaar. Die productieverhoging wordt deels opgevangen door minder werkloosheidsdagen en het anders inzetten van personeel. Er worden mensen met tijdelijke contracten ingezet.

Dé hoop van de Volvo-top om van de S60 een succes te maken is een voetgangersdetectiesysteem, dat eerder ook in de XC60 werd ingebouwd. De technologie kan plots overstekende voetgangers herkennen en probeert aanrijdingen te vermijden. Tot een snelheid van 35 kilometer per uur kan het de auto meteen volledig tot stilstand brengen; aan hogere snelheden wordt de auto sterk vertraagd.

De technologie is een van de speerpunten van Volvo's veiligheidsstrategie. De autofabrikant beloofde eerder dat tegen 2020 geen dodelijke slachtoffers meer zouden vallen in of door een Volvo.

Volvo doet mee aan de race naar groenere auto's met een elektrische variant van de C30. Gent gaat er van uit dat deze wagen, die nu getets wordt inGötenborg, ook in Gent zal geproduceerd worden. De productie van de elektrische C30 in Gent is een van de voorwaarden die de Vlaamse regering stelde om Volvo financieel bij te staan.