NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

In het reddingsplan voor de Antwerpse Opelfabriek dat de Europese vakbonden hebben ingediend bij de top van GM, pleiten ze voor het behoud van minstens 1.600 jobs, een respectabel productievolume en een aantal nieuwe modellen op de Antwerpse productieband. De eis voor een gouden handdruk van minstens 200.000 euro is verdwenen. De bonden eisen dat Opel zijn intentie tot sluiting van de Antwerpse fabriek intrekt, zodat ze minstens tot eind 2011 tijd kunnen kopen om een nieuwe investeerder voor Antwerpen te zoeken.  De vakbonden stellen uitdrukkelijk dat er “"geen enkel dogma over het voortbestaan van Opel bestaat en dat ze niet per se de kleine terreinwagens moeten bouwen, dat 120.000 auto's per jaar ook geen fetisj zijn en dat ze kunnen leven met een andere eigenaar dan GM, of met een joint venture waarin GM maar een minderheid van de aandelen heeft."

Het nieuwe eisenpakket van de vakbonden werd gisteren toegelicht aan het personeel en besproken op de stuurgroep die minister-president Kris Peeters had samengeroepen.Naast de vakbonden zaten ook Agoria, de Vlaamse ministers Ingrid Lieten (sp.a) en Philippe Muyters (N-VA) en leden van de federale kabinetten van Milquet, Leterme en Van Quickenborne zaten mee om de tafel. De stuurgroep houdt vast aan zijn strategie: gemeenschappelijk front vormen rondom de vakbondsplannen om Antwerpen open te houden en rekenen op de solidariteit van de Europese vakbonden. De Vlaamse regering vraagt om een snel antwoord op het jongste voorstel van de Opel-vakbonden. “De reactie van Opel-topman Nick Reilly kan geen week op zich laten wachten”, aldus Vlaams minister-president Kris Peeters. “Als die positief is, zal de Vlaamse regering haar schouders mee onder het plan zetten. We zullen dan de acties op elkaar afstemmen om investeerders te zoeken”.

Met een manifest onder de titel 'De strijd voor duurzame tewerkstelling' begint bij Opel Antwerpen roept een 120-tal ondertekenaars uit de syndicale, culturele, academische en politieke wereld de overheid op om ecologische autoproductie uit te bouwen. Volgens de initiatiefnemers zouden al vanaf 2012 in de autofabriek die met sluiting is bedreigd verschillende modellen van elektrische wagens kunnen worden geassembleerd. Initiatiefnemers zijn Eric Goeman (Attac Vlaanderen, onderdeel van de andersglobalistenbeweging), Dirk Holemans (Oikos, denktank voor sociaal-ecologische verandering), Eddy Goovaerts (ABVV Metaal Antwerpen) en Patrick Humblet (hoogleraar arbeidsrecht Universiteit Gent).