NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Het Amerikaanse Ford en het Chinese Geely hebben een definitief akkoord bereikt over de overname van de Zweedse autobouwer Volvo Cars. Geely legt voor Volvo Cars 1,3 miljard op tafel, meteen de grootste buitenlandse overname ooit voor een Chinees autobedrijf. De directie van Geely herhaalde gisteren haar intentie om de productie en arbeidsplaatsen van de twee Europese Volvo-vestigingen, in het Zweedse Göteborg en in Gent, te behouden. De Gentse Volvo-vestiging stelt meer dan 4.000 personeelsleden tewerk en produceert meer dan de helft van alle wagens van het merk. De hoofdzetel blijft in Göteborg. Geely plant ook een Volvo fabriek in Peking, die de Chinese markt moet bedienen.

Ook ABVV Metaal reageerde gisteren positief op de deal. Provinciaal secretaris ABVV-Metaal Patrick Mertens: "Wat Geely aangekondigd heeft, is aanvaardbaar. Al zullen we natuurlijk moeten zien wat dat in de praktijk betekent. We zijn vooral tevreden dat er nu een beslissing genomen is. Nu is er tenminste duidelijkheid."

China is met 13,6 miljoen verkochte auto's in 2009, de grootste automarkt ter wereld. Dankzij die zeer snel groeiende thuisbasis (plus 46 procent in 2009) hopen de Chinese constructeurs nu snel de stap te kunnen zetten naar de Westerse markten. Maar daarvoor hebben ze dringend Westerse technologie nodig. De overname van Volvo is daarin een belangrijke stap.