NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Arbeiders die ontslagen worden, krijgen in welbepaalde gevallen tot 30 juni volgend jaar een belastingvrije crisispremie van 1.666 euro. Een derde daarvan moet door het bedrijf betaald worden, twee derde door de RVA. Dat besliste het kernkabinet gisteravond. Niet alle arbeiders zullen deze premie krijgen. Als hun bedrijf in het verleden al gebruik heeft gemaakt van bestaande anticrisismaatregelen zoals tijdelijke werkloosheid, vervalt de crisisbonus. Ondernemingen met minder dan tien werknemers komen eveneens niet in aanmerking. Met de ingreep wil de regering voorkomen dat er te snel wordt overgegaan tot ontslag. De regering nam deze beslissing omdat de sociale partners de voorbije weken het maar niet eens raakten over een verlenging de bestaande crisismaatregelen.

Voor ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw is “dit een eerste symbolische stap, maar er is nog werk aan de winkel.". De vraag is echter hoeveel arbeiders daadwerkelijk gebruik zullen kunnen maken van de maatregel en dit mede gezien de massale tijdelijke werkloosheid van het laatste jaar. VBO-topman Pieter Timmermans zei onomwonden "Bedrijven gaan werknemers nu eerst in tijdelijke werkloosheid zetten zodat ze geen premie hoeven te betalen bij een gepland ontslag. Vervolgens gaan ze die werknemers toch ontslaan"

Het kernkabinet nam ook de beslissing om de bestaande anticrisismaatregelen te verlengen tot midden volgende zomer. Het gaat om de tijdelijke werkloosheid voor bedienden, de collectieve arbeidsduurvermindering en het tijdskrediet in crisistijden. Ook worden de criteria versoepeld om als bedrijf in moeilijkheden erkend te worden.