NIEUWS

ABVV-Metaal Nieuws.
Blijf op de hoogte met ons nieuwsoverzicht

 

Het Tongers bedrijf Press & Plat sluit eind dit jaar de deuren. Dat maakte de directie gisteren bekend tijdens een speciale ondernemingsraad.

Voor de personeelsleden is het niet echt een verrassing. Eind januari werd ook al een serieuze herstructurering aangekondigd. Aanvankelijk zouden er 85 banen sneuvelen (74 arbeiders en 11 bedienden). Na onderhandelingen werd begin april het aantal naakte ontslagen bij de arbeiders teruggeschroefd van 74 naar 45, dankzij arbeidsduurvermindering, een extra bijpassing op de werkloosheidsuitkering en een vrijwillige vertrekregeling. ‘De herstructurering begin dit jaar gaf al aan dat we in serieuze moeilijkheden verkeerden,' zegt Peter Goddet, hoofdafgevaardigde van ABVV-Metaal, ‘maar een sluiting hadden we niet verwacht.'

Als reden voor het collectief ontslag worden de huidige financiële en economische crisis en de sterk dalende omzet aangehaald. De omzet zou met 70 procent gedaald zijn tegenover vorig jaar. Na Nieuwjaar zou Daimler, de enige grote klant, ook afhaken.

‘Op korte tijd wordt het personeelsaantal gereduceerd van 137 naar nul', zei ABVV-Metaal-secretaris Pierre Vrancken. De kans dat er nog een overnemer wordt gevonden is bijzonder klein volgens Vrancken. De vrachtwagenindustrie verkeert immers nog in volle crisis. De directie van het Japanse moederbedrijf en de vakbonden starten nu de informatie- en consultatiefase op in het kader van de wet-Renault. Vrijdag volgt een nieuwe ondernemingsraad.

Press & Plåt is een belangrijke Europese leverancier van middelgrote en zware staalcomponenten. Het bedrijf produceert in Tongeren voornamelijk chassisonderdelen voor vrachtwagens van Volvo, Renault, Daimler, Mercedes en Unimag.