Sinds 18 mei liepen bij Volvo Cars in Gent al vierhonderd nieuwe S60-testwagens van de band. Gisteren reed Vlaams minister-president Kris Peeters het eerste donkerrode exemplaar van de band.
Volvo toplui Derek Jessiman en Magnus Hellsten prezen de knowhow van de Gentse vestiging, waardoor het voor hen vanzelfsprekend was dat het nieuwe model in België zou worden gebouwd.

Minister-president Kris Peeters noemde de lancering van de nieuwe S60 een hoopvol project. “In moeilijke tijden heeft de Vlaamse regering hier haar schouders onder gezet, onder meer door garanties voor een lening van 200miljoen euro. Ook bij het Chinese Geely heb ik een enorme appreciatie gevoeld voor deze vestiging. Men is er gepassioneerd door Volvo en de overname zal geen afbreuk doen aan de dynamiek van de Gentse fabriek.”

Van de S60 moeten er in 2011 80.000 tot 90.000 worden gebouwd. Dit is een derde van de productie in Gent.

Tijdens de voorstelling liet Volvo weten dat de zoektocht naar extra personeel moeizaam verloopt. Voor de zomervakantie wil men 200 tijdelijken voor de productie aanwerven. Het aanwerven van tijdelijke krachten verloopt erg moeizaam, nochtans zullen heel wat tijdelijke contracten op termijn omgezet worden in een vaste baan. Volvo kijkt dan ook uit in de richting van de werknemers van Opel Antwerpen. Ook voor vijftig ingenieurs en technici ligt vast werk in het vooruitzicht bij Volvo Cars Gent.

In de komende cruciale 18 maanden moet Volvo ook beslissen over de bouw van de nieuwe versies van de modellen V50 en S40. Die zouden vanaf de herfst 2012 in Gent moeten worden gebouwd. Als die beslissing officieel wordt genomen, is de toekomst van de fabriek tot 2018 gegarandeerd.