onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

In gesprek met ... Robby Swijsen

Ik sta mee op! In mei 2020 zal het de vijfde keer zijn dat ik mij kandidaat stel om de mensen te dienen binnen ons bedrijf. Ons bedrijf maakt schokdempers en onlangs zijn we nog van naam veranderd en heten we dus niet meer Tenneco maar Driv. De naamswijziging komt door een fusie met Federal Mogul. Die fusie heeft momenteel geen gevolgen voor het aantal arbeiders bij ons.

De automobielsector staat onder zware druk en dat merken we bij ons heel hard. Er wordt dan ook continu en op hoog tempo nieuwe technologie ontwikkeld. Daardoor staan er veel nieuwe projecten op stapel, maar we zijn niet zeker welke elke nieuwe producten voor onze plant bestemd zijn.

Als delegee heb ik gemerkt dat het spel hard wordt gespeeld, zelfs tussen de verschillende vakbonden. Als er een conflict is in de fabriek, dan verwittigen wij de andere vakbonden om samen naar een goede oplossing te zoeken. We merken nu meer en meer dat, met de verkiezingen in aantocht, de andere vakbonden het zelf willen oplossen zonder ons erbij te betrekken.

Ik sta mee op omdat ik mij ten dienste wil blijven stellen van de werknemers bij ons op het bedrijf en erop wil toekijken dat hun rechten niet geschonden worden. Onlangs hebben we bij ons ook een zicht op de toekomst gekregen.

Het management heeft een prognose gemaakt van waar we binnen 5 jaar zullen staan. Op dat moment heeft de directie gezegd dat 35 % van de productie gaat verhuizen naar de lageloonlanden (lees Oostblok). Hier gaan we toch als vakbond op toekijken dat deze verschuiving zonder gedwongen ontslagen gebeurt. Want dat is waar we als vakbond voor staan, namelijk zoveel mogelijk werknemers aan het werk houden.

Hasta la victoria siempre.

Robby Swijsen
Delegee bij Driv