In gesprek met... Elias Vlerick.
Begin januari lezen we in de pers: “Volvo Cars breekt wederom verkooprecord en verkoopt meer dan 600.000 auto’s.” Goed nieuws, zou je denken. Op de vloer was iedereen dan ook stomverbaasd toen in februari het bericht kwam dat Volvo geen bonus zou uitbetalen. De doelstellingen voor winstgevendheid waren niet bereikt, klonk het.
Het nieuws zorgde voor veel kwaadheid. Maar toch ook voor schrik. Gaat het ondanks de recordverkoop dan toch niet zo goed met Volvo? In november 2018 was er ook al de plotse aankondiging geweest over het uitstel van het bouwen van het LYNK&CO 01-model in Gent. En waarom is er nog geen beslissing over welke nieuwe modellen we in de toekomst gaan bouwen? Dat wordt toch ook dringend tijd?
Geen beloning voor productiviteit
Schrik maakt kwaadheid minder zichtbaar. Maar op de vloer blijft het kolken. Ondertussen blijft de band draaien en moeten we als atleten van de arbeid onze vaardigheden en onze productiviteit blijven aanscherpen.
Ja, er worden inspanningen gedaan om ook overbelasting van posten en de slechte mix van modellen en taken weg te werken. Maar de bedoeling is toch vooral om de productiviteit van onze arbeid op te drijven en de werkposten maximaal (95 %) te belasten. Een sportman die dag na dag zijn kwaliteiten en prestaties verbetert, wordt daarvoor beloond. Onze productiviteit stijgt ook dag na dag. Zo hebben wij bijgedragen aan de meer dan 900 miljoen euro winst van het bedrijf in 2018. Meer nog: zonder onze inspanningen en onze toegevoegde waarde was er helemaal geen winst. Waar is onze beloning?
Loonnorm: bonus voor de aandeelhouders
Het zijn onderhandelingen tussen de bedrijven en de arbeiders die moeten bepalen hoe de productiviteit verdeeld wordt tussen arbeiders, bedrijf en aandeelhouders. Het is met ons bedrijf dat we een arbeidscontract hebben, niet met de aandeelhouders.
Het grondrecht op vrij onderhandelen staat dan ook in de grondwet. Het hoort bij het recht op arbeid en het recht op een menswaardig leven (artikel 23). Toch hebben politici van zowel links als rechts de wet op de loonnorm ingevoerd. Dit was verplicht door Europese ‘hervormingen’. De regering-Michel heeft deze norm ook nog eens verstrengd. Door eenzijdig ingrijpen van de regering is ons grondrecht ondermijnd. En dat is niet ten goede gekomen van de werkenden. Wel van de aandeelhouders.
Wij zijn Volvo
Als er geen mogelijkheid is om te onderhandelen over onze productiviteit, zullen we dan nog greep krijgen op de waarde die we creëren? Of zal deze terecht komen in fiscale paradijzen? Zal er dan nog geïnvesteerd worden in werkbaar werk, in eindeloopbaan, in opleiding of in het klimaat?
De loonnorm heeft geen oog voor onze toegevoegde waarde. Maar het bedrijf kan niet zonder ons en daar zit juist onze kracht. De invoering van het Andon-koord om problemen te melden toont dat het bedrijf onze betrokkenheid steeds meer nodig heeft: wij zijn Volvo!
Gele hesjes
De regering heeft de aandeelhouder bediend en onze lonen gedrukt. Maar ook de regering heeft ons nodig. Wij betalen belastingen en kunnen niet naar fiscale paradijzen. Wij betalen voor het klimaat en niet de vervuiler. De gele hesjes zijn het gevolg. Met ons geel hesje zeggen we: wij zijn het volk!
Wij zullen blijven aan het Andon-koord trekken als het moet. Wij zullen ook ons geel hesje aantrekken. Om onze kracht te tonen en op ons grondrecht te staan. Op het werk en buiten het werk. Voor onze veiligheid, voor sociale rechtvaardigheid én voor het klimaat.
Gele hesjes blokkeren niet. Zij worden geblokkeerd. Zoals ons loon wordt geblokkeerd.
Tijd voor boter bij de vis. Tijd voor gele hesjes.
Elias Vlerick
Militant Volvo Cars
Andere blogs van Elias:
Gezonde voeding voor de ateleten van de arbeidsmarkt
"Als uw machtige arm het wil..."
Wij zijn Volvo Cars. Wij zijn Lynk & Co.