In gesprek met ... Elias Vlerick.
Vrijdagmiddag na mijn vroege shift: ik ga langs bij de boerenmarkt in Oostakker, ideaal om wat verse groenten, fruit, kaas of vlees van goeie kwaliteit te kopen. Met de boeren praat ik over het handelsverdrag dat Europa wil sluiten met Canada (CETA). Het is iets dat ons bindt: die handelsverdragen betekenen een ramp voor de boeren, voor de consumenten en voor de werknemers. Deze verdragen maken onze grondrechten ondergeschikt aan de ‘vrije concurrentie’ (lees: ongelijke concurrentie) voor de multinationals.
De gevolgen zijn niet mals:
- kleine boeren kunnen niet concurreren met de voedingsmastodonten uit de V.S. en Canada
- de kwaliteit van onze voeding gaat achteruit (hormonen, pesticiden)
- Canadese bedrijven, waaronder 41.000 vestigingen van Amerikaanse bedrijven, kunnen wetgeving in Europa aanvallen voor privé-rechtbanken wanneer ze denken dat deze wetgeving verlies op hun investering meebrengt
- het wordt nog moeilijker voor onze overheden om lokale jobs en economie, kortom het recht op werk, te beschermen
Dat laatste is iets wat iemand met een syndicaal hart niet zonder slag of stoot kan laten gebeuren: de spelregels op de markt kunnen we niet aan de spelers zelf overlaten.
Verzet van Straatsburg tot Oostakker
Woensdag 15 februari. Stemming in het Europees Parlement in Straatsburg over CETA. Het verdrag wordt goedgekeurd: 408 Euro-parlementairen stemmen voor, 254 tegen.
Definitief goedgekeurd? Nee. Er waren ook burgers, ngo’s, vakbonden en milieubewegingen aanwezig in Straatsburg. Zij hadden een duidelijke boodschap: “Deze stemming gebeurt niet in onze naam. Wij zien elkaar terug in de 38 nationale en regionale parlementen, waar we dit giftige verdrag zullen tegenhouden.” (Klik hier voor een mooi videoverslag van de acties https://youtu.be/kmxnYSI3Rxc).
Om definitief goedgekeurd te worden moet CETA nog gestemd worden in de nationale en sommige regionale parlementen. Dankzij een straffe beweging van miljoenen burgers in Europa en Canada kreeg het protest eerder al gehoor bij Paul Magnette en in het Waalse Parlement. Magnette heeft al aangekondigd dat hij bij zijn standpunt blijft: Wallonië zal het verdrag in zijn huidige vorm niet goedkeuren.
Ook in Vlaanderen zijn wakkere burgers hiermee in de weer. Ze organiseren burgerinitiatieven om hun stad of gemeente ‘CETA en TTIP-vrij’ te verklaren. De coöperatieve Samen Sterker die de boerenmarkt van Oostakker steunt pakt op 1 mei uit met een verrassing rond de slogan: “Free trade? Faire trade!“ De strijd gaat voort!
Op 7 maart gaat in Gent een avond door over CETA georganiseerd door Vormingsplus. Op 23 maart organiseert Hart boven Hard een vertoning van de documentaire ‘CETA, een stille staatsgreep’ in de Sphinx in Gent.
Elias Vlerick
Militant Volvo Cars
Meer info:
Over CETA en openbare diensten
Over TTIP-vrij Gent
Over koepelorganisatie D19-20
Lees deze blog over vrijhandelsakkoorden:
Betoog 20 september mee tegen het TTIP, CETA en TiSA