onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

2 collega’s verliezen in één week tijd, hoe ga je daarmee om?

In gesprek met ... Mercedes Debels.

Donderdag 6 juli 2017, 6.30 uur, ik sta onder de douche. Ik maak me klaar om mijn werkdag te starten, maar plots rinkelt de telefoon... Wie belt mij nu zo vroeg op in de ochtend? Mijn collega Rudi Bordeyne met de vraag of ik het nieuws al heb vernomen. Welk nieuws?

Lees meer...

Industrieel succes in Vlaanderen moeilijk? Maar het kan nog!

In gesprek met ... Erik Kampers.

Onze industrie in België staat reeds jaren onder zware druk. De lijst met bedrijven die gesloten zijn of een herstructurering hebben doorgevoerd, is niet meer te overzien. Denk maar aan Opel, Ford, Caterpillar, Bosal, Henrad, Crown Cork enz. Zoveel bedrijven in onze sector hebben al geleden onder de internationale druk vanuit de lageloonlanden, en de hebzucht van aandeelhouders die steeds meer dividenden uitgekeerd willen zien.

Lees meer...

Outsourcing, een noodzaak of een kwaad?

In gesprek met ... Erwin Oris.

Outsourcing is de uitbesteding van werkzaamheden die niet de corebusiness van een bedrijf zijn. Meestal is dit om de financiële doelstellingen van het bedrijf te behalen en om het aantal eigen medewerkers te verminderen. Outsourcing is dan ook dikwijls een strategische beslissing.

Lees meer...

Bedankt kameraden. Leve de voortrekkers!

In gesprek met ... Elias Vlerick.

Warme dagen

Het is puffen deze dagen in de fabriek van Volvo Cars. Vanaf 25,7 °C krijgen we water en 10 minuten extra pauze. Vreemd genoeg is het volgens de thermometers in ons bedrijf ook met deze hitte zelden zo warm. Ze meten de temperatuur volgens zogenaamde WBGT-index (= Wet Bulb Globe Temperature), deze thermometer houdt ook rekening met de luchtvochtigheid.

Lees meer...

Langer werken = slimmer werken

In gesprek met ... Peter Hessens.

Bij de vele regeringsmaatregelen die ons steeds doen langer werken wordt niets van aandacht besteed aan de inhoud van het werk. We zien nu al de gevolgen van het optrekken van de leeftijdsvoorwaarden voor pensioen en SWT (brugpensioen). Het aantal langdurig zieken blijft stijgen. Het is gemakkelijk om te zeggen dat iedereen langer moet werken, maar het moet ook mogelijk gemaakt worden. Hierin speelt ergonomie een zeer belangrijke rol.

Lees meer...