onze
mensen

Iedere week geven we een echte 'metallo' het woord. Dit zijn stuk voor stuk pareltjes van testimonials.
Waar zijn ze mee bezig, wat leeft er bij hen in het bedrijf en op de werkvloer en wat houdt de toekomst in ...
allemaal thema's die ons raken. Het leven zoals het is voor een militant van ABVV-Metaal.

 

Solidair met Bekaert Turkije!

In gesprek met... Kenneth Blomme.

De loononderhandelingen in de Turkse vestiging van Bekaert Staalkoord te Izmit zijn vastgelopen. De vakbonden eisen minstens 100 Turkse Lire per uur (ongeveer 5 euro). De huidige lonen zijn onvoldoende om van te leven. Deze onderhandelingen lopen al maanden en de werkgever is niet bereid om toegevingen te doen. Men ging over tot staking.

Lees meer...

‘Model’

In gesprek met ... Caroline Segers.

Ons bedrijf, Daikin Europe NV te Oostende, wordt de laatste tijd vaak gecontacteerd om adviezen uit te brengen. Waarover gaat het? Ze willen weten hoe het ‘organiseerbaar’ is in een groot productiebedrijf om te blijven produceren in coronatijd. Ook verschillende kranten en tv-stations zijn de laatste tijd over de vloer geweest. Het management pakt dit met beide handen aan om positief te kunnen overkomen, maar in geen enkele communicatie worden de vakbonden betrokken of laat staan gehoord.

Lees meer...

Ik sta mee op zodat de mensen op de werkvloer gehoord worden

In gesprek met ... Elias Vlerick.

Sta mee op met Elias Vlerick en andere rode hesjes 

In 2016 kregen verschillende toeleveranciers van Volvo Cars in de Gentse Kanaalzone slecht nieuws te horen: Volvo Cars zou de contracten met deze bedrijven stopzetten. Aangezien zij bijna exclusief voor Volvo werkten, betekende dit zo goed als zeker bedrijfssluitingen en banenverlies.

Lees meer...

Ik sta mee op voor solidaire actie

In gesprek met ... Marc Vanhagendoren.

Op 30 september 2019 hebben we na een vrij korte onderhandeling van ongeveer 6 uur in het totaal een consensus bereikt over hoe we de welvaartsenveloppe van 1,1 procent uit het nationaal akkoord van 2019-2020 zouden gaan invullen. Het is een mooi akkoord waarbij alle fracties tevreden konden terugkeren naar hun achterban om uitleg te verschaffen en een goedkeuring te vragen om deze cao te ondertekenen. De inhoud van dit akkoord is als volgt: een maaltijdchequeverhoging van 7 naar 8 euro, één betaalde verlofdag en een loonsverhoging van 0,43 procent.

Lees meer...

Ik sta mee op voor de veiligheid en het welzijn van mijn collega’s

Ik sta mee op voor het vakbondswerk en het socialisme, maar wat drijft mij telkens weer om mee voorop te staan? Ik ben sinds 2006 actief bij de vakbond. Dertien mooie jaren zijn gepasseerd, waar ik mij met veel enthousiasme heb ingezet voor het ABVV. En nee, hier stopt het niet, integendeel, want wat ik eigenlijk nooit verwacht had, is dat ik in 2014 de fakkel kon overnemen om als hoofdafgevaardigde te functioneren binnen het bedrijf.

Lees meer...