Terwijl deze Werker in de bus valt bij de leden is het congres va het ABVV of nog bezig of net achter de rug. We zullen afscheid genomen hebben van André en Xavier en hen – meer dan terecht – uitgebreid in de bloemen gezet hebben. Na een jarenlange staat van dienst en In zeer moeilijke tijden hebben zij onze organisatie op een meer dan voortreffelijke wijze geleid.

We hebben er alle vertrouwen in dat de nieuwe ploeg met aan het hoofd Rudy Deleeuw en Anne Delemenne het minstens even goed zullen doen. Het zal ook nodig zijn. Want de uitdagingen die op ons afkomen zijn niet min. Er zijn de actuele uitdagingen: het competitiviteitsdebat, de financiering van onze sociale zekerheid, de verdere uitvoering van een aantal heikele punten van het generatiepact (omschrijving zware beroepen…) de interprofessionele onderhandelingen,… Stuk voor stuk belangrijke dossiers voor de werknemers in dit land die allemaal in de komende periode hun beslag moeten krijgen. Er is werk genoeg aan de winkel voor de nieuwe ploeg.

Maar er is meer. We kunnen – ook al s ABVV - een aantal discussies niet voor ons uit blijven schuiven. We denken dan met name aan het arbeidersbediendenstatuut en de gevolgen dat zoiets vanzelfsprekend met zich meebrengt voor de structuur van de vakbond. Oude discussies over industrie en sectorsyndicalisme zullen gevoerd moeten worden. Daarenboven zullen we als vakbond morgen nog meer dan vandaag een antwoord moeten bieden op de steeds verdere globalisering van de economie. Daarnaast weet iedereen ook maar al te goed dat na de federale verkiezingen er meer dan waarschijnlijk een nieuwe ronde van communautaire onderhandelingen op de agenda zal staan. Niemand weet welke terreinen tijdens die onderhandelingen aan bod zullen komen. Maar dat het gevolgen kan hebben voor terreinen waarop ook wij actief zijn, is goed mogelijk.

Een ding is in ieder geval duidelijk de antwoorden van gisteren zullen morgen niet meer volstaan. Zo simpel zal het niet zijn. Een veelheid van uitdagingen dus waar de nieuwe ploeg voor zal staan. Maar we hebben vertrouwen en zijn er zeker van dat de nieuwe Voorzitter en de nieuwe Algemeen Secretaris het tot een goed einde zullen brengen. Zolang men maar twee zaken voor ogen houdt. Men moet steeds het beste van gisteren bewaren om de uitdagingen van morgen op een nieuwe manier aan te kunnen. Maar ook wij zijn de vakbond die op het einde van congressen zingen ‘Sterft gij oude vormen en gedachten”. Als we daar geen schrik van hebben, dan kunnen we elke uitdaging aan.

Als ABVV-Metaal zijn we er van overtuigd dat het ABVV en de nieuwe equipe sterk en open genoeg is om elke uitdaging aan te kunnen.

Herwig Jorissen
Voorzitter