Op maandag 29 mei ondertekenden de sociale partners een principe-akkoord voor de automobiel. Het is een akkoord dat de mogelijkheid creëert om een flexibiliteit te ontwikkelen meer op maat van de autoconstructeurs. Dit was vanzelfsprekend geen makkelijk akkoord. Onze (automobiel)arbeiders werken immers al zeer flexibel. Maar het was, volgens ons, een noodzakelijk akkoord, omdat we het maximale willen doen om de automobiel bij ons te verankeren. Dit heeft natuurlijk ook aanleiding gegeven tot heel wat interne discussies, zowel bij de constructeurs al s bij de toeleveranciers, en behoorlijk wat tegenwind in het ABVV.

Een belangrijke reden om dit akkoord nu te tekenen was “de schoonheidswedstrijd” waaraan GM Antwerpen meedoet. General Motors moet gaan beslissen waar de opvolger van de Astra zal geproduceerd worden. Antwerpen is één van de kandidaten en zoals dat de gewoonte is in de automobiel moeten de verschillende vestigingen dan tegen elkaar concurreren met een zo ‘mooi’ mogelijke offerte. Voor GM Antwerpen is het afgesloten principe-akkoord hierin een belangrijk element. 

Als ABVV-Metaal hebben we gedaan wat we moesten doen. Maar de inkt van het akkoord is nog maar net droog of bij GM Antwerpen worden twee van onze delegees voor vijf dagen geschorst. Volgens de directie zijn het twee "onruststokers" die door hun actie een hele productielijn hebben stilgelegd. 

Het juiste verhaal kan je op deze pagina lezen. In de bewuste nacht van donderdag 27 op vrijdag 28 april brak tussen 2u30 en 3u00 een staking uit aan de chassis-lijn omdat er niet genoeg volk aan de band stond. Terwijl de arbeiders de boel in de ganse fabriek wilden platleggen, probeerden onze delegees de zaak in de afdeling zelf regelen. Ondanks het onverantwoorde optreden van de directie (niemand wilde die nacht met de vakbonden over de problemen aan de lijn praten) hebben onze mensen aan de arbeiders gevraagd om terug aan het werk te gaan. Wat ook gebeurd is. Met andere woorden het is niet zoals de directie zegt dat door het optreden van onze delegees er productie verloren gegaan. Het is dankzij hen dat er die nacht nog geproduceerd werd. Maar wat was de beloning? Een aangetekende brief en vijf dagen schorsing. Vanzelfsprekend was dat voor ons onaanvaardbaar. Ondanks een beslissing van de verzoeningscommissie om de twee delegees niet te schorsen hield de directie van GM Antwerpen halsstarrig vol en op donderdag 1 juni om 18 uur krijgen onze twee delegees uit de nachtshift te horen dat ze alsnog geschorst zouden worden. Het gevolg was dat GM echt een staking aan zijn broek had met productieverlies. Maar dat had een onverantwoorde personeelsdirecteur uitsluitend aan zichzelf te danken. 

Als ABVV-Metaal zullen we het daar natuurlijk niet bij laten. Maar we aanvaarden ook niet dat er lichtzinnig wordt omgesprongen met de toekomst van onze fabrieken. Door niemand, ook niet door het management. Daarom reiken we bij deze een grote onderscheiding uit aan onze twee delegees Demir Sonner en Francis Burg voor hun sociaal, syndicaal en economisch verantwoord optreden. En voor de arbeiders die op een prachtige wijze hun solidariteit betoond hebben gedurende de vijf dagen dat onze delegees geschorst waren.

Herwig Jorissen
Voorzitter