de voorzitter

De Voorzitter gaat de dialoog aan. Het gedacht van Georges De Batselier.

 

Het laatste edito voor de vakantie is het edito waar wel elkaar na een druk en zwaar professioneel en / of syndicaal jaar ‘Prettige Vakantie' toe wensen. Een moment om samen met het gezin de batterijen terug op te laden. Bedrijven willen de laatste jaren nog al eens dat moment uitkiezen om een slechte boodschap de wereld in te sturen. Waarschijnlijk vanuit het cynische idee dat de zon, de zee en de uittocht tegenstand en de aandacht van de publieke opinie snel zal doen stilvallen. Ook dit jaar was het weer zover.

Eerst was er Philips-Brugge. Door een gunstige wind kregen de vakbonden een plan in handen voor de sluiting van de televisieafdeling van Philips Brugge vlak voor de eindejaarsperiode. Een plan dat alles voorzag: de sluiting, het overbrengen van de productie naar Hongarije,de mogelijke tegenstand van de vakbonden... Hiermee geconfronteerd reageerde de directie voorspelbaar. Het zou om slechts één mogelijk scenario gaan, het was slechts een oefening en meer van dat fraais. Alsof je scenario's oefent met de toekomst van 154 werknemers. Op een bijzondere ondernemingsraad heeft de directie toegegeven dat het slecht gaat en dat men slechts werkzekerheid kan geven tot maart 2009. Drie maanden respijt. Bij de vakbonden overheerst dan ook het gevoel, dat men het slechte nieuws om tactische redenen drie maanden heeft opgeschoven. In Philips-België werkten ooit meer dan 20.000 mensen, waarvan 2400 alleen in Brugge.

Nog maar koud gepakt door het verhaal van Philips Brugge of Bekaert kondigde aan dat om concurrentieel te kunnen blijven ze hun staalkoordactiviteiten in België dienden te herschikken. “Herschikken” klinkt dan wel netjes maar het betekent dat de vestiging in Waregem geïntegreerd zal worden in Zwevegem en Aalter en het ergst van al dat Bekaert-Lanklaar dichtgaat. Bekaert-Lanklaar is jammer genoeg een zelfde verhaal als dat van Philips-Brugge. Op het toppunt werkten er een 1000tal mensen, maar de opeenvolgende herstructureringen deden de werknemers bestand slinken tot de 136 die er nu nog over zijn. Deze 136 hebben nu te horen gekregen dat ze ook op straat zullen staan. Alle vestigingen van Bekaert hebben hun solidariteit getoond met een 24-uren staking. De informatie en consultatiefase wordt afgerond na de zomer, waarna de onderhandelingen over een sociaal plan zullen opgestart worden. Natuurlijk doen we er alles aan om, zoals steeds, de belangen van onze arbeiders maximaal te verdedigen. Maar dat neemt niet weg dat voor deze arbeiders en voor hun gezinnen de vakantie zich zeer onzeker aankondigt. De botheid waarmee een directie aankondigt te sluiten of een oefening te maken is en blijft voor elke mens met een hart verbijsterend. Hoe zeg je vandaag ‘Prettige Vakantie' in Lanklaar?

Alsof het nog niet genoeg is krijgen we een zoveelste koude boodschap. Amper één maand nadat velgenfrabikant Hayers-Lemmerz overgenomen werd door het Duitse BBS, een dochteronderneming van Punch International, kondigt men aan de vestiging in Hoboken te sluiten en deproductie over te hevelen naar Duitsland. Cynisch voegt men er aan toe dat het niet de oorspronkelijke bedoeling van de overname was, maar dat het machinepark van Hayes-Lemmerz meer veraarloosd en verouderd was dan gedacht. Tot voor kort rolden de wielen van Europese luxewagens als Bentley, Mercedes en Porsche er nochthans van de band. 315 personeelsleden staan in volle vakantie op straat. De vrije markt op zijn allerkilst. Hoe zeg je vandaag 'Prettige Vakantie' in Hoboken?

En toch moeten we het doen, elkaar ‘Prettige Vakantie' wensen, omdat we het nodig zullen hebben om de batterijen op te laden. Want het is een druk 2008-2009 dat zich aankondigt: met de interprofessionele en sectorale onderhandelingen en met de voorbereiding van ons eerste Statutair Congres als autonome Vlaamse centrale (*) en met alle strijden die er gevoerd moeten worden: klein en groot.

Herwig Jorissen
Voorzitter

(*) In de print - editie van de Nieuwe Werker is “als autonome Vlaamse centrale” gecensureerd en vervangen door ABVV-Metaal