De samenleving

Lees hier gevarieerde blogs vanuit de gelijkgezinde samenleving. Aan het woord laten we specialisten binnen ABVV-Metaal en uit progressieve middenveldsorganisaties.

 

De voltooiing van de Copernicaanse omwenteling

In gesprek met ... Wim Careel.

Vandaag is het vrijwel zeker dat de opwarming van de Aarde de 2 graden Celsius zal overschrijden. Het is niet omdat we met z’n allen zeggen dat onze planeet niet meer mag opwarmen, dat dit ook gebeurt. Als we voortdoen zoals we bezig zijn – en dat doen we – gaan we naar een opwarming van om en bij de 4 graden Celsius tegen 2100. De gevolgen zullen navenant zijn: extreme hittegolven, afnemende voedselvoorraden, verlies van ecosystemen en een levensbedreigende stijging van de zeespiegel. Voor wie het nog eens wil horen: het door de mens ontregelde klimaat is het grootste probleem van onze generatie (en de komende generaties).

Lees meer...

Bombardier-Brugge. Een dikke eeuw sociale strijd ...

In gesprek met ... Luc Peiren.

De voorbije weken staat het bedrijf Bombardier Brugge in het centrum van de belangstelling: 200 banen staan op de tocht, een derde van alle jobs bij Bombardier. Bijna obligaat spreken politici hun verontwaardiging uit.

Lees meer...

Het belang van de automatische toekenning van sociale rechten

In gesprek met ... Peter Hulsmans.

We beschikken in België dankzij de sociale zekerheid over een uitgebreid sociaal vangnet waar iedereen terecht kan voor een hele reeks tegemoetkomingen, uitkeringen en maatregelen. Ze zijn versnipperd over alle bestuursniveaus: zowel federaal, Vlaams, provinciaal als lokaal.

Lees meer...

Politiek ten dienste van de burger, iemand?

In gesprek met... Meryame Kitir.

Beste ABVV’ers,
Beste delegees,

Het respect voor wie werkt, voor wie elke dag hard zijn of haar best doet om elke dag privéleven en job te combineren, is vandaag ver te zoeken. Als je uitvalt door een ongeluk, ziek bent of als je even zorg wil dragen voor je kind, is dat vandaag per definitie verdacht. Van deze ministers en hun partijen weten we hoe zij dat ‘respect’ invullen.

Lees meer...

Feest van de Arbeid in tijden van digitalisering

In gesprek met ... Miranda Ulens.

Opnieuw staan we op de vooravond van 1 mei, een feest dat voor ons zeer speciaal is. Voor sommigen onder u is dit een van de jaarlijkse feestdagen, voor anderen de gelegenheid om een meiklokje aan te bieden aan hun geliefden, voor anderen is dit de dag waarop wij de arbeid vieren met al zijn positieve implicaties.

Lees meer...