In gesprek met...

ABVV-Metaal laat iedereen aan het woord. Iedere stem telt. Die van onze Voorzitter net zoveel als die van onze delegees op de werkvloer.

 

Preventie & daadkracht: het recept tegen sociale dumping

In gesprek met ... Georges De Batselier.

In oktober 2016 werd het online Meldpunt voor Eerlijke Concurrentie opgericht. Dat moest een centraal punt worden waar gevallen van sociale fraude konden gesignaleerd worden. Het hangt rechtstreeks af van de ministers van Werk, van Sociale Zaken, van Justitie, van Zelfstandigen en de staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude. En dit ter ondersteuning van de federale inspectiediensten in hun strijd tegen sociale fraude en illegale arbeid. De diverse aard van de betrokken bevoegdheden spreekt boekdelen. Op enkele maanden tijd werden bijna 8.000 meldingen geregistreerd van burgers en ondernemingen over zwartwerk, fraude, inbreuken op loon- en arbeidsvoorwaarden, en over sociale dumping.

Lees meer...

Je kan beter, Marianne!

In gesprek met... Frank Moreels.

Vorige week kondigde Eurocommissaris Marianne Thyssen de oprichting aan van een sociale Europol. Deze Europese sociale inspectiedienst zou volgens haar het ontbrekende puzzelstuk worden in de strijd tegen de sociale dumping. Van zo’n goed nieuws zou je als vakbondsman een gat in de lucht springen, niet? Want die sociale Europol staat sinds ettelijke jaren hoog op ons syndicaal verlanglijstje. Goed gedaan, Marianne!?

Lees meer...

"Mannen beseffen dat ook zij baat hebben bij gendergelijkheid"

In gesprek met ... Jenny Heida.

Als het gaat over de loonkloof v/m, zijn we bij de IJslandse Jenny Heida op het juiste adres. In IJsland werd vorig jaar een wet aangenomen voor de bestrijding van de loonkloof m/v. Dat deed België natuurlijk ook al in 2012 met de loonkloofwet, maar het bijzondere aan de IJslandse aanpak is dat de werkgevers er actief moeten bewijzen dat ze niét discrimineren. Bovendien hangen er sancties aan vast, als blijkt dat ze steken laten vallen. Jenny Heida was als vertegenwoordigster van de IJslandse sociaaldemocratische partij  in België in het kader van de lancering van de PES-campagne rond equal pay en maakte graag tijd voor een interview met ABVV-Metaal. 

Lees meer...