de voorzitter

De Voorzitter gaat de dialoog aan. Het gedacht van Georges De Batselier.

 

In gesprek met ... Voorzitter Herwig Jorissen.

De stemmen zijn bijna allemaal geteld (het is enkel nog wachten op Volvo). De eerste analyse houdt nog steeds stand.  ABVV-Metaal komt uit op een status-quo (-0,08%). ACV-Metea gaat bijna één procent achteruit (-0,94%) en ACLVB gaat vooruit.

Het waren geen makkelijke sociale verkiezingen. Voor geen enkele vakbond. De verkiezingen vonden plaats in een - door deze regering doelbewust gecreëerde – anti-vakbondsklimaat.  De bevolking onderschrijft nochtans de bekommernissen en eisen van de vakbond:

-6 op 10 Vlamingen vindt dat zijn koopkracht gedaald is
-8 op 10 Vlamingen vindt dat mensen met een zwaar beroep vroeger op pensioen moeten kunnen gaan
-9 op 10 Vlamingen vindt dat we niet boven onze  stand leven 

En ook al zorgt een betoging voor heel wat wrevel, toch steunt de helft van de bevolking de nationale betoging van 24 mei van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Maar desondanks houden de  regeringspartijen vast aan hun vakbonds-bashing. Meest recente voorbeeld: de zogezegde onverantwoorde goedkope treintickets voor de betogers. “Onthutsend”, noemde de NV-A het. De NMBS antwoordde dat deze tarieven overeenkomen met de groepstarieven die iedereen krijgt. Maar de rechtste krachten zullen onverminderd doorgaan. Het is misschien dan ook niet zo verwonderlijk, dat in zo’n klimaat heel wat werknemers niet meer (durven) gaan kiezen.

Sociale verkiezingen zijn een werk van een lange adem. Het is eerst en vooral in (nieuwe) bedrijven binnen geraken en vervolgens door je syndicaal werk de werknemers overtuigen van je daadkracht. Het is op beide vlakken dat we een goede analyse zullen moeten maken. Goed wetende dat elke uitslag in elk TBE zijn eigen verhaal kent. Daarom ook dat het begin van de volgende kiescampagne nu begonnen is. Vandaar onze nieuwe campagne “#Vakbond in Actie”. 

En “#Vakbond in Actie” wil niet alleen zeggen gaan betogen in Brussel of ons blijvend verzetten tegen de asociale regeringen op Vlaams en federaal niveau. “#Vakbond in actie” is ook je verantwoordelijkheid opnemen in moeilijke omstandigheden zoals bijvoorbeeld bij de toeleveranciers van Volvo, is ook de werknemers bijstaan met goede dienstverlening, is ook zorgen voor een goed overleg, is ook oog hebben voor de noden van alle werknemers, is ook inzetten op werkbaar werk…

Geen grote woorden, maar concrete daden. Dat is ABVV-metaal “#Vakbond in Actie”. Ook de komende vier jaar.

Herwig Jorissen
Voorzitter